Skudtegn

18-05-2009

If the animal runs and fall the animal is yours. If the animal falls and run - the "fun" has just begun.

Således lyder et ordsprog der blev brugt blandt storvildtsjægere i Afrika i kolonitiden. Betydningen af ordsproget er blot, at skyder du til et dyr som flygter blind, for derefter at tumle rundt, så er dyret vitalt ramt og falder grundet manglende iltforsyning til kroppen. Det sker som et produkt af blodtryksfald forårsaget af det dræbende skud. Hvis dyret derimod falder i skuddet for efterfølgende at komme på benene, så har man som jæger problemer. Naturligvis har sådanne situationer mere vidt rækkende konsekvenser, når man taler om vildtarter som elefant, bøffel, næsehorn, løve og leopard, hvor en fejlfortolkning af situationen nemt kan gøre at jægeren bliver angrebet og dræbt.

Så fatal er fejlvurdering af situationen ikke for jægeren under danske himmelstrøg, men det gør nu ikke ordsproget mindre relevant at huske som dansk bukkejæger!

Skudtegn er kun retningsvisende og derfor kan man ikke med sikkerhed sige noget om skuddets placering. Men hvis dyret falder på stedet i skuddet, så er der som udgangspunkt kun tre mulige årsager:

  1. Dyret er blevet dræbt på stedet.
  2. Dyret er blevet ramt i centralnervesystemet.
  3. Dyret er blevet ramt i det løb det støttede på, hvorved det mister balancen.

I det første tilfælde kommer dyret ikke op igen, men hvis dyret er ramt overfladisk i centralnervesystemet eks. et tapskud, så vil det efter kortere eller længere tid (der er eksempler på, at vildtet har siddet på stedte i ½ time) komme op og flygte. Er dyret ramt i forløbet vil det hurtigt komme på benene og flygte.

Buk_med_forlob.JPG

Så hvis du skyder til et dyr, og det falder på stedet, så gå til stedet med skudklar riffel, så du om overhovedet sikkerhedsmæssigt forsvarligt kan afgive et fangstskud. Flygter dyret derimod fra skudstedet så vent 5-10 minutter og gå frem til stedet hvor dyre stod i skudøjeblikket. Hvad du derfra bør gøre kan du læse om [her].
-MF-