Eftersøgningsintensitet 2007/08

27-08-2009

Den klassiske måde hvorpå man opgører, hvor meget de legitimerede schweisshundeførere eftersøger, er at sætte antallet af eftersøgninger i forholdt til mængden af nedlagt vildt. Disse to tal er ikke direkte sammenlignelige, idet en del eftersøgninger (de negative af slagsen) foregår på dyr som ikke bliver indberettet i vildtudbyttet. Men forholdet er reelt set den eneste måde, hvorpå man kan få et indtryk af hvor meget schweisshundeførerne egentligt eftersøger. Traditionelt er der meget stor regionsvise forskelle. Den senest tilgængelige vildtudbyttestatistik er fra 2007/08 og er velvilligt stillet til rådighed af Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet.

I den jagtsæson foretog 166 legitimerede hundeførere 6.863 jagteftersøgninger på råvildt, 338 jagteftersøgninger på dåvildt og 1.227 jagteftersøgninger på kronvildt. Det foretages ikke nogen registrering af lokalitet for eftersøgningen, og derfor regnes alle eftersøgninger som afviklet i det område hvor hundeføreren er bosiddende. Hvis ikke det forhold forsøge udjævnet ved at slå udbyttet og eftersøgninger sammen i større områder vil det give absurde tal, så som 22% af råvildtet i Ikast-Brande kommune eftersøges af legitimerede hundeførere og 6% af kronvildtet i Norddjurs kommune eftersøge af de legitimerede hundeførere.

Vildtudbytte indberettes i den kommune, hvor vildtet er nedlagt. Derved kan man kommune vis pujle vildtudbyttet i større områder. Til bruge for denne oversigt er vildtudbyttet pujlet som de kommuner, der udgør Schweissregistrets administrative regioner. Disse fremgår af kortet nedenfor.

Schweissregioner.JPG

Tabellen viser eftersøgningsintensiteten i de 10 regioner. Der ses to gammelkendte tendenser. Kronvildt eftersøges særdeles hyppigt, og jyderne bruger schweisshundeførerne langt hyppigere end øboerne!

 Schweissregion

 Råvildt 

 Dåvildt

 Kronvildt

 1

 6%

 8%

 39%

 2

 6%

 6%

 14%

 3

 10%

 14%

 32%

 4

 7%

 6%

 31%

 5

 6%

 10%

 35%

 6

 3%

 7%

 -

 7

 4%

 10%

 8%

 8

 5%

 12%

 -

 9

 4%

 4%

 -

 10

 4%

 - 

 -

 Danmark

 6%

 8% 

 28% 


Men også andre tidligere konstaterede tendenser bekræftes. Vestjyderne er Schweiss-registrets dukse, hele 13 eftersøgninger for hver gang der leveres 100 stykker klovbærende vildt i det 6.389 kvadratkilometer store område eftersøges af de legitimerede schweisshundeførere! Der er med andre ord en meget fasttømret tradition for at benytte de legitimerede schweisshundeførere i den egn af landet. Anderledes ser det stadigt ud på øerne, men særligt Fyn - schweissregion 6 - springer i øjnene med kun 3 eftersøgninger pr. 100 nedlagte stykker råvildt.

Der er egnsvise forskellige i jagtudøvelsen, eks. nedlægges der ikke meget råvildt med hagl på Fyn og Sjælland, hvilket af nogle udlægges som en forklaring på, hvorfor der eftersøges så meget mere råvildt i Jylland end på Fyn og Sjælland. Tallene viser temmelig entydigt, at dette ikke er den eneste - om overhovedet nogen - forklarende årsag. Således er der næppe nogen egn i Danmark, hvor det nedlægges forholdsvist mere råvildt med hagl end på Bornholm (schweissregion 10). Her eftersøges kun 4% i forholdt til det samlede råvildtudbytte!

Det forekommer mere oplagt, at der er større egnsvise forskelle i traditionen for at bruge de legitimerede schweisshundeførere. Et eksempel er her kronvildtet. Det ser endog meget voldsomt ud, at man i det meste af Jylland eftersøger et krondyr for hvert tre leverede krondyr, men i disse egne er det en fasttømret del af traditionen omkring jagt på kronvildt, at man eftersøger alle påskudte krondyr med en registreret schweisshund, hvilket jægere også er etisk forpligtet til jfr. Vildtforvaltningsrådets Etiske regler for Kronvildtjagt. Men netop fordi etisk og ikke mindst jura er ens over hele landet kan de egnsvise forskelle overraske, og at der eftersøges mindre end halvt så hyppigt på kronvildt på gamle kronvildtlokaliteter som Himmerland (Rold Skov) og Djursland bør mane til eftertanke i d
n kommende jagtsæson!

Ligeledes er det ingen hemmelighed, at man på Fyn og Sjælland er langt flittigere til at benytte schweisshundeførerne til at eftersøge bukke nedlagt i maj-juli, hvorimod der eftersøges relativt beskedent i forbindelse med efterårsjagt på råvildt. Igen er etikken og juraen landsdækkende og entydigt. Et rålam i november har krav på samme kompetente eftersøgninger som drømmebukken i maj!

-MF-